Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia

Синергические и антагонические эффекты антипероксирадикальных свойств смесей биофлавоноидов с тролоксом в водной среде

Кочарян, Г. Г. and Минасян, С. Г. and Манукян, З. О. and Тавадян, Л. А. (2016) Синергические и антагонические эффекты антипероксирадикальных свойств смесей биофлавоноидов с тролоксом в водной среде. Հայաստանի քիմիական հանդես. Chemical Journal of Armenia. Химический журнал Армении, 69 (1-2). pp. 22-32.

[img]
Preview
PDF
Download (768Kb) | Preview

    Abstract

    Методами определения поглощающей емкости по отношению к кислородцентрированным радикалам и квадратно-волновой вольтамперометрии определены антипероксирадикальные емкости смесей флавоноидов – рутина, кверцетина, нарингина и морина, с тролоксом в водной среде (фосфатный буфер 0.1М, Т = 37ºС, pH=7.4). Показано, что смеси флавоноидов, имеющих боковой углеводный заместитель, рутина и нарингина с тролоксом, показывают синергический (повышение антиоксидантных характеристик в смеси антиоксидантов) эффект ан-типероксирадикальной емкости, а смеси флавоноидов, не содержащих боковой углеводный заместитель, кверцетина и морина с тролоксом проявляют антагонический эффект. Предло-жен базовый реакционный механизм неаддитивных эффектов у исследованных пар антиоксидантов. Որոշվել են տրոլոքսի (TH) հետ ֆլավոնոիդների՝ ռուտինի, նարինգինի, կվարցետինի և մորինի խառնուրդների հակապերօքսիռադիկալային հատկությունները ջրային միջավայրում (ֆոսֆատային բուֆեր, pH=7.4, T=37ºC), թթվածնակենտրոն ռադիկալների կլանման ունակության որոշման սպեկտրոֆլյուորաչափական և քառակուսի ալիքային վոլտամպերաչափական եղանակներով: Ցույց է տրվել, որ հետազոտության փորձարարական պայմաններում տրոլոքսի հետ ածխաջրային կողային տեղակալիչ պարունակող ֆլավոնոիդների՝ ռուտինի և նարինգինի խառնուրդները տրոլոքսի հետ ցուցաբերում են հակապերօքսիռադիկալային ունակության սիներգիստական (հակաօքսիդիչնների խառնուրդում հակաօքսիդիչ բնութագրերի մեծացում), իսկ առանց կողային տեղակալիչի ֆլավոնոիդների՝ կվարցետինի և մորինի հետ խառնուրդները՝ անտագոնիստական էֆեկտ: Առաջարկվել է հակաօքսիդիչների ուսումնասիրված զույգերի հակապերօքսիլ ռադիկալային ունակությունների արդյունարար արժեքների ոչ ադիտիվ փոփոխությունների առաջացման հիմնական ռեակցիոն մեխանիզմը: The antiperoxyradical activities of flavonoids - rutin, naringin, quercetin, morin and their mixtures with trolox were determined in water environment (phosphate buffer, pH=7.4) at 37°C using spectrofluorometric oxygen radical absorbance capacity and square wave voltammetry methods. The experimental data show that the mixtures of flavonoids that contain carbohydrate moiety in the structure, rutin and naringin with trolox demonstrate synergy (increasing the antioxidant characteristics in a mixture of antioxidants) effect of antiperoxyradical activity and the mixtures of flavonoids without moiety in the structure, quercetin and morin with trolox demonstrate antagonistic effect. The main reaction mechanism for non-additive changes of effective capacitance values for pairs of antioxidants has been proposed.

    Item Type: Article
    Additional Information: Տրոլոքսի հետ ֆլավոնոիդների խառնուրդների հակապերօքսիռադիկալային հատկության սիներգիստական և անտագոնիստական էֆեկտները ջրային միջավայրում։ The synergestic and antagonistic effects of antiperoxyradical activities of flavanoid and trolox mixtures in water medium.
    Uncontrolled Keywords: Քոչարյան Գ. Հ., Մինասյան Ս. Հ., Մանուկյան Զ. Հ., Թավադյան Լ. Ա., Kocharyan G. H., Minasyan S. H., Manukyan Z. H., Tavadyan L. A.
    Subjects: Q Science > QD Chemistry > Physical Chemistry
    Divisions: UNSPECIFIED
    Depositing User: Chemical Journal
    Date Deposited: 13 May 2016 12:47
    Last Modified: 20 May 2016 12:14
    URI: http://chemistry.asj-oa.am/id/eprint/7716

    Actions (login required)

    View Item